Έντονες ανησυχίες εκφράζει η αγορά ότι ο «κατήφορος» των εξαγωγών, θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, παρά τα ελαφρώς θετικότερα στοιχεία που καταγράφηκαν μέσα στο 2014.

Όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, οι φόβοι για νέα επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας θα προκαλέσει νέες απώλειες στις ελληνικές εξαγωγές από τις αγορές της Ευρώπης.

Ήδη όπως σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες, οι αγορές της ευρωζώνης έχουν αρχίσει να καταγράφουν αρνητικούς ρυθμούς στο πεδίο των εισαγωγών γεγονός που δημιουργεί έντονο προβληματισμό, από τη στιγμή που σε πολλές από τις εκτός Ευρώπης αγορές επικρατεί γεωπολιτική αστάθεια η οποία αντανακλά ήδη στις ελληνικές εξαγωγές.

Τα στοιχειά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ενδεικτικά καθώς καταγράφουν ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης παραμένει σε αρνητικά επίπεδα με -7,4% στο σύνολο της Ε.Ε και -11,1 στις χώρες της ευρωζώνης. Ως εκ τούτου μεγάλοι “παίχτες” της αγοράς θεωρούν ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να “πληγώνει” τις ελληνικές εξαγωγές.

Τους φόβους αυτούς έρχονται να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ για τις εξαγωγές του Σεπτεμβρίου που έδειξαν νέα “βουτιά” κατά 8,7%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων αν και στο διάστημα Ιανουαρίου Αυγούστου υπήρξε περιορισμός των ρυθμών υποχώρησης της συνολικής αξίας των εξαγωγών, προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι παρατηρείται μεγάλη αδυναμία των εξαγωγικών επιδόσεων σε ευρωπαϊκά κράτη, όπως για παράδειγμα της Γερμανίας, καθώς οι συνολικές εξαγωγές μόνο τον Αύγουστο υποχώρησαν κατά 5,8% στη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση, μετά την κρίση του 2009.

Έτσι στο σύνολο του 8μηνου οι εξαγωγές προς τις χώρες της Ευρωπαϊκή Ένωσης υποχώρησαν κατά 3,9%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 και κατά 5,7% προς τις Τρίτες Χώρες. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών πάντως, οι ελληνικές εξαγωγές εμφανίζονται μειωμένες κατά 2,5% προς τις ευρωπαϊκές χώρες, έναντι μείωσης 3,8% προς τις χώρες εκτός ΕΕ.

Τα αρνητικά στοιχεία των εξαγωγών, επηρεάζουν άμεσα και τη βιομηχανία η οποία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο μετά από μια εξαετία ύφεσης, τη στιγμή μάλιστα που αναζητείται σημείο ισορροπίας. Σκιά στις θετικές προοπτικές που υπήρξαν στην αρχή του έτους ρίχνουν οι αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα ο τζίρος των βιομηχανιών να υποχωρεί κατά 4,2% με τις εξαγωγές να δείχνουν σοβαρές αρνητικές τάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο σε ένα μήνα οι εξαγωγές προς τις χώρες τις Ευρωζώνης κατέγραψαν απώλειες 82,1% στον κλάδο των διαρκών καταναλωτικών προϊόντων, 47,8% στα κεφαλαιουχικά προϊόντα και 27,4% στον κλάδο της ενέργειας.

Ενδεικτικά για το κλίμα που επικρατεί στην αγορά είναι τα πρόσφατα στοιχεία του ΙΟΒΕ, τα οποία αποκαλύπτουν ότι οι επιχειρήσεις προσδοκούν, αλλά δεν αισιοδοξούν.

Συγκεκριμένα, ως προς τους δείκτες που συνδέονται με την εξαγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων, η κυρίαρχη τάση είναι ανοδική καθώς οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές το τελευταίο τρίμηνο κερδίζουν έδαφος, με το σχετικό δείκτη να διπλασιάζεται στις 16 μονάδες, ενώ αμβλύνονται και οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού (-15 από -24 μονάδες ), με τις προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες να παρουσιάζουν ήπια βελτίωση (+22 από +19 μονάδες ).

Ωστόσο στο τριηνιαίο ερώτημα σχετικά με τις προβλέψεις των επιχειρήσεων για τον προορισμό των εξαγωγών τους στους προσεχείς μήνες, καταγράφεται επιδείνωση σε σχέση με τη μέτρηση τον Ιούλιο προς όλες τις αγορές και κυρίως προς τις Βαλκανικές χώρες (-3 από +15 μονάδες) τις λοιπές χώρες (+7 από +23 μονάδες) και τις χώρες της ΕΕ (+14 από +22 μονάδες).

Πηγή:www.capital.gr

Βοήθησε στην Διάδοση

Δημοσιεύσε το στο blog σου η μοιράσου το με τους φίλους σου.